Składniki:
6 podłużnych żółtozielonych papryk lub 3 zwykłe
70g wiórków sojowych
woreczek ugotowanego ryżu
puszka krojonych pomidorów
oregano, czosnek
oliwa z oliwek
bulion do gotowania soi
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sojowe paproszki gotuję w bulionie. Gdy zmiękną podsmażam z oregano i ryżem, doprawiam. Obcinam górę paprykom, w przypadku dużych zwykłych papryk najlepiej wyciąć tylko gniazda nasienne tnąc naokoło łodyg. Usuwam białe części i nasiona ze środka. Faszeruję papryki soją z ryżem, układam w naczyniu żaroodpornym. Pomidory duszę na oliwie, doprawiam czosnkiem. Zalewam sosem papryki, najlepiej aby naczynie miało niewielką powierzchnię dna, wtedy papryki będą przykryte pomidorami. Przykrywam naczynie folią aluminiową. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Bladożółte papryki potrzebują pół godziny w piekarniku, normalne około 45 minut.
Na deser kakao i francuskie ciasteczka z jabłkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz