piątek, 24 lutego 2012

Pieczarkowe placuszki z tofu

Kocham ten przepis, który dość dawno temu powstał w mojej głowie, kiedy musiałam w jakiś sposób wykorzystać to niezbyt smaczne miękkie tofu z okrągłych pojemniczków. Nie bardzo wiem jak dokładnie powinnam nazwać to danie, czy to jeszcze placuszki czy już bardziej kotlety. Tak czy siak zachęcam do wypróbowania tego dania, jest idealne zarówno na ciepło jak i na zimno.




Chodzi o ten typ tofu, zwykle kupuję firmy Orico, nie wiem czy produkują je inne firmy.


Składniki (6 placuszków):

2 opakowania tofu (250g)
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
2 łyżki mąki
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki siekanej natki pietruszki
łyżka sezamu lub oleju sezamowego
2 łyżeczki przyprawy garam masala
pieprz

Przygotowanie:

Drobno pokrojone pieczarki podsmażam na oleju aż wyparuje cała woda (proces ten zajdzie szybciej jeśli posolisz pieczarki) i lekko się zezłocą. Dodaję paprykę i smażę do miękkości. W misce mieszam wszystkie składniki z podsmażonymi warzywami. Nakładam na rozgrzany olej nieduże ilości masy i spłaszczam, formując placuszki. Smażę około 5 minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz