Składniki:
5 łyżek sezamowej pasty tahini
pół szklanki oliwy z oliwek
sok z 1,5 cytryny
5 ząbków czosnku
sól, pieprz czarny świeżo mielony
woda
Przygotowanie:
Namaczam ciecierzycę na noc. Płuczę i gotuję z odrobiną soli przez ok. pół godziny. Odcedzam i w dużej misce miksuję wstępnie blenderem samą ciecierzycę. Dodaję tahini, oliwę, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Ponownie miksuję. Ciecierzyca jest bardzo sucha więc aby uzyskać gładką, kremową konsystencję dodaję stopniowo wodę. Miksuję tak długo, aż nie znikną wszystkie kawałki ciecierzycy. Pasta powinna być o konsystencji twarożku. Podaję z siekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
A teraz miejsce drugie - hummus.Wyobrażam sobie gorące grzanki z razowego pieczywa, popijane mrożoną herbatą.Do tego pyszne malutkie pomidorki - pasuje? Nie mam pojęcia jak może smakować owa pasta, ale moja ciekawość panuje-góruje nad ewentualnym niepokojem.
OdpowiedzUsuń