poniedziałek, 13 lutego 2012

Kapuśniak

To wspaniałe danie ma same zalety: można je potraktować jako cały obiad, można je przyrządzać przez cały rok oraz prawie nic nie kosztuje. I niezależnie jak dużo go ugotujecie i tak zostanie zjedzone, gdyż oprócz walorów ekonomicznych posiada także niespotykane właściwości smakowe.


Składniki:

0,7 kg kapusty (średnio) kiszonej
4 marchewki
7 ziemniaków średniej wielkości
4 kostki rosołowe
2 cebule
3 ząbki czosnku
majeranek, lubczyk, liść laurowy x6, ziele angielskie x6
słodka papryka, sól, pieprz, olej
pietruszka

Przygotowanie:

Podsmażam w dużym garnku cebulę z czosnkiem, w tym momencie polecam zająć się krojeniem marchewki w półplasterki. Do zezłoconej cebuli dodaję sporą ilość majeranku i lubczyku oraz pokrojoną marchewkę.   Kroję kapustę i dorzucam do garnka, podsmażam wszystko razem krojąc w tym czasie ziemniaki w kostkę. Następnie dolewam dużo wody i dodaję kostki rosołowe, paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz doprawiam solą i pieprzem. Kiedy marchewki i kapusta znajdują się na granicy miękkości dorzucam ziemniaki i gotuję jeszcze przez ok. 15 min. Podaję z posiekaną natką pietruszki. Zupa nabiera wartości wraz z kolejnymi odgrzaniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz