piątek, 17 lutego 2012

Misoshiru

Zupa miso to bardzo popularny japoński posiłek. Tradycyjnie przyrządzany jest z pasty miso rozpuszczonej w dashi - bulionie z ryby bonito i wodorostów. W Japonii przyrządza się także wegańską wersję dashi z samych wodorostów, jednak ciężko mi zdobyć jego składniki, więc zastępuję go zwykłym warzywnym bulionem.

Pasta miso występuje w różnych odmianach. Składa się ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i soi w rożnych proporcjach. Pastę można kupić zwykle w dość dużych opakowaniach, jednak nie stanowi to problemu, gdyż można ją przechowywać bardzo długo w lodówce. Do zupy zdecydowanie polecam najdelikatniejsze białe miso.






Składniki:

2 łyżki białej pasty miso (ok. 1 łyżka/litr)
1 warzywna kostka rosołowa
pół kostki jedwabistego twardego tofu
3 łyżki namoczonych, pokrojonych wodorostów wakame
kawałek pora pokrojony w cienkie plasterki
1 marchewka pokrojona w słupki
1 dymka

Przygotowanie:

Do 2 litrów gotującego się bulionu (pasta miso jest słona, więc 1 kostka na tę ilość wody wystarczy) wrzucam marchewkę. Kiedy marchewka jest miękka dokładnie rozpuszczam pastę miso z bulionem w osobnym naczyniu i dodaję do garnka. Zdejmuję zupę z ognia, w miskach układam na dnie kostki tofu, wodorosty, krążki pora. Zalewam gorącą zupą i posypuję posiekaną dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz