Pasta miso występuje w różnych odmianach. Składa się ze sfermentowanego ryżu, pszenicy i soi w rożnych proporcjach. Pastę można kupić zwykle w dość dużych opakowaniach, jednak nie stanowi to problemu, gdyż można ją przechowywać bardzo długo w lodówce. Do zupy zdecydowanie polecam najdelikatniejsze białe miso.
Składniki:
2 łyżki białej pasty miso (ok. 1 łyżka/litr)
1 warzywna kostka rosołowa
pół kostki jedwabistego twardego tofu
3 łyżki namoczonych, pokrojonych wodorostów wakame
kawałek pora pokrojony w cienkie plasterki
1 marchewka pokrojona w słupki
1 dymka
Przygotowanie:
Do 2 litrów gotującego się bulionu (pasta miso jest słona, więc 1 kostka na tę ilość wody wystarczy) wrzucam marchewkę. Kiedy marchewka jest miękka dokładnie rozpuszczam pastę miso z bulionem w osobnym naczyniu i dodaję do garnka. Zdejmuję zupę z ognia, w miskach układam na dnie kostki tofu, wodorosty, krążki pora. Zalewam gorącą zupą i posypuję posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz