czwartek, 1 marca 2012

Tortille z kebabem

Niepowtarzalna szansa żeby poczuć klimat ulicznej budki z szybkim jedzeniem. Szczodrze doprawione mięso, sos curry (żałowałam, że akurat nie miałam dodatkowo sambal oelek). Jako taką harmonię zapewnia trochę warzyw w środku, ale przecież każdemu, raz na jakiś czas, należy się odrobina smażonej rozkoszy ;)



Składniki:

100g kostki sojowej
3 wegańskie tortille
trochę sałaty
6 małych pomidorów
mieszanka przypraw do kurczaka albo kebabu albo po prostu dużo papryki, czosnku, majeranku, chilli
sól, pieprz
olej

sos:
pół szklanki śmietany albo jogurtu roślinnego
2 łyżki oliwy
łyżka soku z cytryny
łyżeczka curry
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
pieprz


Przygotowanie:

Gotuję sojowe tekturki do miękkości, mocno odsączam, obtaczam w dużej ilości przypraw, smażę na oleju. Przygotowuję sos mieszając wszystkie jego składniki. Podgrzewam tortille na patelni. Pakuję warzywa, kebab do tortilli, polewam sosem, zwijam.

2 komentarze:

  1. Gdzie kupujesz wegańskie tortille bez E-471? Wszystkie z supermarketów to mają...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie trochę naiwnie ufam znaczkowi suitable for vegetarians... Najchętniej nauczyłabym się sama robić.

    OdpowiedzUsuń