piątek, 24 lutego 2012

Krem z zielonego groszku


Ta zupa jest bardzo efektowna, pomimo tego, że przygotowanie jej jest nadzwyczaj proste. Choć jest dość gęsta, smakiem przywodzi na myśl świeże i lekkie jedzenie lata. 



Składniki:

800g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
2 kostki rosołowe
2 ziemniaki
1 cebula
pół szklanki śmietany sojowej
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 litry wody
olej
sól, pieprz

Przygotowanie:

Do podsmażonej cebuli dorzucam groszek i gałkę, podsmażam chwilę. Następnie dodaję drobno pokrojone ziemniaki,  kostki rosołowe i wodę, po czym gotuję przez pół godziny. Po zdjęciu z ognia miksuję całość blenderem i dodaję śmietankę. Podaję z uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

1 komentarz:

  1. To będzie mój osobisty ranking. Na pierwszym miejscu krem z zielonego groszku. Uwielbiam zupy i o takim przecieranym groszku marrrrzę i w zimie i... wiosną. Aksamitny smak - pycha. Zamawiam taki na nasze kwietniowe świętowanie :-)

    OdpowiedzUsuń