MISO
Składniki:
15 strączków groszku cukrowego lub soi
1 marchewka
5 liści kapusty pekińskiej
4 suszone grzyby shiitake
100g makaronu udon
3 łyżki pasty miso
1 wegańska kostka rosołowa
1 dymka
sos sojowy
Przygotowanie:
Namaczam shiitake w gorącej wodzie na pół godziny. Gotuję udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zwykle przez około 20 minut. Odcedzam makaron i przelewam zimną wodą. Rozpuszczam bulion w 2 litrach wody, wrzucam marchewkę pokrojoną w talarki, kapustę pokrojoną w paski, groszek cukrowy i grzyby przekrojone na pół. Dolewam 3 łyżki sosu sojowego i gotuję przez 10 minut. Następnie odcedzam wszystkie warzywa, do czystego bulionu dodaję pastę miso i dokładnie mieszam. W miskach układam porcje makaronu i warzyw, zalewam gorącą zupą, dekoruję posiekaną dymką. Zupę należy pić z miski uniesionej do ust, stałe składniki jeść pałeczkami.
TOFU
Składniki:
kostka jedwabistego twardego tofu pokrojona na 6 plastrów (najlepiej będzie jeśli szarpniecie się na oryginalne japońskie, tofu polsoi to nie jest dokładnie to, o co tutaj chodzi)
mąka ziemniaczana
olej słonecznikowy i sezamowy
4 łyżki cukru
4 łyżki bulionu warzywno-grzybowego z poprzedniego przepisu lub wody
pół szklanki sosu sojowego
Przygotowanie:
Przygotowuję sos. Na rozgrzaną teflonową patelnię wsypuję cukier. Do rozgrzanego cukru dolewam bulion lub wodę i mieszam. Zdejmuję patelnię z ognia i do powstałego syropu dolewam wolno sos sojowy intensywnie mieszając. Ponownie podgrzewam, aż sos zgęstnieje.
Każdy z plastrów tofu odciskam z wody na ręczniku papierowym (należy uważać, japońskie tofu jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy). Obtaczam tofu w mące ziemniaczanej i smażę na rozgrzanej mieszance olejów do uzyskania złotego koloru. Podaję natychmiast z sosem do maczania w osobnym naczyniu .
Super wygląda, dzięki za udział w akcji :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda ,dziś wypróbuję.Czy konieczne jest smażenie tofu w sosie,jeśli wcześniej go marynowałam?
OdpowiedzUsuń