piątek, 6 kwietnia 2012

Spaghetti bolognese

Obowiązki zmusiły mnie do tej przykrej nieobecności, ale obiecuję nadrobić zaległości. Dzisiaj idealna pobróbka sosu bolońskiego, niebawem potrawy "świąteczne". Nie będą może tradycyjne, ale na pewno lepsze niż jajo i kiełbasa.










Składniki:

100g granulatu sojowego
1 kostka rosołowa
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
2 puszki krojonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki świeżego siekanego tymianku
łyżka oregano
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Sojowe wiórki gotuję przez 3 minuty w bulionie z kostki, odcedzam. Na patelni podsmażam na oliwie krojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, dodaję startą marchewkę, oregano i tymianek. Po 5 minutach dorzucam ugotowaną soję, podsmażam chwilę po czym dodaję pomidory i koncentrat, doprawiam. Duszę przez 15 minut, podaję ze spaghetti pełnoziarnistym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz