wtorek, 13 marca 2012

Brukselkowa


Zwykła gotowana brukselka rzadko bywa nudna, lecz zachęcam do okazyjnej zmiany repertuaru. Zachęcam do gotowania zup, gdyż można je wykonać prawie ze wszystkiego i ciągle mieć pewność, że będą świetnie smakować. Zachęcam tych, którzy mnie znają i czytają do sprezentowania mi kompletu gładkich talerzy, jabłuszka powoli doprowadzają mnie do szału.





Składniki:

700g brukselki
1 cebula
1 kostka rosołowa
oliwa
lubczyk, koperek
śmietana sojowa
troszkę cukru, sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku podsmażam cebulę, dorzucam brukselkę pokrojoną w plasterki. Brukselka jest naprawdę dobra, jeśli się trochę usmaży przed gotowaniem. Następnie zalewam wodą, dodaję kostkę i przyprawy. Na koniec, gdy brukselka jest miękka dodaję śmietanę. 




1 komentarz:

  1. Też ostatnio robiłam brukselkową - brukselka smakuje w niej niebiańsko wręcz :)

    OdpowiedzUsuń