środa, 13 czerwca 2012

Udon z tofu i grzybami shiitake

Tytuł chyba mówi wszystko, przepis jest wyjątkowo prosty i wymaga niewielu składników. Danie, powiedzmy, mocno inspirowane kuchnią japońską. Świeże grzyby shiitake znalazłam w Tesco, kosztowały niewiele w porównaniu z suszonymi, które wymagają dużo większej pracy, trzeba je bowiem namoczyć i gotować. Udon to pszenny makaron dodawany często do japońskich zup, występuje w różnych grubościach. Ja najbardziej lubię gruby, o okrągłym przekroju.




Składniki:
pół opakowania makaronu udon
6 kapeluszy grzybów shiitake, świeżych lub suszonych (wcześniej przygotowanych)
kostka tofu naturalnego
pół szklanki sosu sojowego
3 łyżki cukru
świeża dymka do posypania


Przygotowanie:

Gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną teflonową patelnię wysypuję cukier, gdy zacznie się rozpuszczać zdejmuję z ognia i dolewam sos sojowy intensywnie mieszając. Doprowadzam sos do wrzenia i dodaję pokrojone kapelusze shiitake oraz tofu. Podsmażam chwilę, po czym dodaję ugotowany makaron, mieszam. Podaję posypane siekaną dymką. 

1 komentarz:

  1. Ja też! i nawet nie wiedziałam że występuje w innych postaciach. Super pomysł na szybkie danie w stylu japońskim.

    Co dziś zjem na śniadanie?

    OdpowiedzUsuń