Choć oba dania składają się głównie z soczewicy to smaki i tekstury zupełnie się różnią ponieważ soczewica jest chyba najbardziej uniwersalnym i gotowym na eksperymenty warzywem strączkowym. Czarna soczewica beluga jest dostępna w dużych marketach i sklepach ze zdrową żywnością, jej wygląd jest dość oryginalny ale smak wspaniały. Polecam na co dzień i od parady.
Składniki:
Farsz:
300 g soczewicy beluga
2 posiekane podsmażone cebule
garść świeżego posiekanego rozmarynu10 suszonych pomidorów drobno pokrojonych
pół szklanki śmietany sojowej
3 liście laurowe
sól, pieprz
oliwa z oliwek do smażenia cebuli i trochę do samego farszu
Ciasto:
2 szklanki mąki
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka oliwy
3/4 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję przez około 20 minut w posolonej wodzie z liściem laurowym. Odcedzoną soczewicę mieszam z resztą składników.
Przygotowuję ciasto. W dużej misce mieszam suche składniki z oliwą. Powoli dolewam wrzątek wyrabiając ciasto (uwaga na ręce, jest dość cieplutko).
Ciasto cienko rozwałkowuję i wycinam kółka o średnicy min. 8 cm. Gotowe pierogi gotuję w posolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię lub mrożę.
- Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki ziaren słonecznika zalanych wrzątiem
2 spore marchewki
2 cebule
kawałek selera lub kilka łodyg selera naciowego
pół szklanki oleju
natka pietruszki
słodka papryka w proszku
2 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 liście laurowe
Przygotowanie:
Rozgotowuję soczewicę z solą i liściem laurowym, powinno to trwać około 15 minut. Startą marchew, seler, czosnek i cebulę smażę na oleju do miękkości. W dużej misce mieszam ugotowaną soczewicę, usmażone warzywa, płatki owsiane, przyprawy, natkę pietruszki i słonecznik. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu.
pierożki rewelacyjne:-) Kiedyś raz robiłam, nie wyszło ciasto jak powinno i niestety się trochę zniechęciłam,ale spróbuję raz jeszcze.
OdpowiedzUsuńCzy można śmietanę sojowa zastąpić zwykła?
OdpowiedzUsuń