Składniki:
dość twarde gruszki
sok z jednej limonki
łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
gorzka czekolada (5 kostek na 1 gruszkę)
trochę mleka lub śmietany sojowej lub soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodaję sok z limonki, cynamon i cukier. Do syropu wkładam obrane gruszki (można od spodu wydrążyć gniazdo nasienne). Gotuję do miękkości, około 10-15 minut. Przygotowuję sos czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i dodaję mleko lub sok pomarańczowy. Podaję natychmiast.
Składniki:
szklanka mąki
3/4 szklanki mleka sojowego
łyżka oleju
szczypta soli
4 łyżki cukru trzcinowego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
opakowanie waniliowego ekstraktu dr Oetkera
1 jabłko obrane, pokrojone w plastry, z wyciętym gniazdem nasiennym
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszam ze sobą. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze od ciasta naleśnikowego. Obtaczam plastry jabłek w cieście i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.